Taban Gübre Kullanımında Dikkat Edilecek Hususlar
Ülkemiz tarımında en geniş üretim alanının bulunduğu dönem sonbahar tohum ekim dönemidir. Bu dönemde başta buğday ve arpa olmaz üzere, kanola, kışlık sebzeler, örtü altı yetiştiriciliği ve bazı yörelerde meyve-bağ-zeytin gibi çok yıllık bitkilerde mutlaka TABAN GÜBRE uygulaması yapılmalıdır.
Damla Sulama Sistemi ve Yapraktan Gübrelemede Kullanılan Gübreler Birlikte Nasıl Kullanılabilir?
Son yıllarda damla sulama ile birlikte gübre kullanımı hızla artmaktadır. Sadece örtü altı (sera) şartlarında değil açık tarla ve bahçe şartlarında da yaygınlaşan damla sulama sistemine paralel olarak yaprak gübresi kullanımı da artış eğilimindedir.
Üst Gübreleme ve Üst Gübrelemede Kullanılan Gübreler
Üst gübreleme, tek yıllık bitkilerde tohumun toprakta çimlenip toprak yüzeyine çıktıktan sonra veya fide dikiminden sonra yapılan gübrelemeye denir.
Bitki Besin Elementleri (Gübreler) Arasında Zıt ve Olumlu İlişkiler Var mıdır?
Toprakta mevcut olan veya toprağa kimyasal gübrelerle verdiğimiz besin elementleri arasında zıt ve olumlu ilişkiler mevcuttur. Bu ilişkiler bu besin elementlerinin bitki kökleri tarafından alınmasına ve bitki bünyesinde iletim demetleri ile taşınıp, fonksiyonları üzerine etkilidir.
Sulamadan sonra toprak kurumaya başladığında toprakta çatlamalar meydana geliyor. Bu olayın sebebi nedir ve bir zararı var mıdır?
Toprakta çatlamanın sebebi topraktaki kil mineralinin cinsi ve miktarı ile ilgilidir. Çatlayan topraklarda 2:1 molekül yapısında olan kil cinsinden montmorillonit kili bulunmaktadır.
Taş çekirdekli meyvelerde (kiraz-kayısı-erik-şeftali) hasat sonrası gübreleme nasıl yapılır?
Özellikle erken hasat yapılan taş çekirdekli meyve ağaçlarında hasattan yaprak dökümüne kadar geçen süre oldukça uzundur. Sürgünlerde gelecek yıl için, meyve gözlerinin oluşumu ve kuvvetli meyve gözü meydana gelmesi ve sürgünlerin kış soğuklarına dayanıklılığının artması için hasattan, yaprak dökümünün başlamasından bir ay öncesine kadar geçen süre içinde ağaçların yaşına ve verim durumuna göre gübreleme yapmak gerekir. İster damla sulama ile isterse klasik sulama yöntemi ile sulama yapılsın, taş çekirdekli meyve ağaçlarının hasat sonrası gübrelenmesi ağacın gelişmesini ve bir sonraki yıla kuvvetli girmesini sağlar.
Organik Tarım Nedir, Organik Tarım Belgelendirmesi Nasıl Yapılır?
Organik tarıma ilgi ülkemizde de, dünyada da her geçen gün artıyor. Tüketici için temiz besine ulaşma kaynağı olarak görülen organik tarım, üretici için ise yerel kaynaklara dayalı bir üretim sistemi anlamına geliyor. Talebin artmasıyla beraber çiftçilerimiz için parlak bir fikir gibi görünen “organik tarım” girişiminde bulunmak, aslında çok da kolay değil. Alınması gereken belgeler, uyulması gereken standartlar mevcut. Organik tarım belgelendirmesi hakkında detaylı bilgi vermeden önce organik tarımın tanımından ve nasıl yapılması gerektiğinden bahsederek sizleri bilgilendirebiliriz.
Organomineral Gübre Nedir?
Organomineral Gübre Devlet Desteği Ne Kadar?